Isolatie

Wanneer je steeds meer betaalt voor je energievoorschot zal je natuurlijk gaan kijken waarom dit zo is. Je begint dan met je elektrische apparaten eens goed door te nemen. Je zoekt natuurlijk naar dat ene apparaat wat zoveel energie slurpt, maar vaak is dit een onbegonnen zaak. De reden hiervan is dat een hoog energieverbruik doorgaans niet samenhangt met elektrische apparaten in je huis. De reden van een hoog energieverbruik is in de meeste gevallen een te hoog gasverbruik. Met andere woorden; je cv-ketel moet te hard werken om jouw huis in de wintermaanden warm te stoken.

Het is dan ook om die reden dat in veel huishoudens in Vlaanderen het binnenkomen van de energieafrekening reden is om iedereen een warme trui aan te laten trekken binnenshuis. De thermostaat wordt op een lage temperatuur ingesteld en de gezinsleden krijgen de opdracht om daar met hun vingers vanaf te blijven. Deze maatregelen zullen iets helpen om het energieverbruik binnen jouw huishouden te verminderen maar een structurele oplossing is het nog altijd niet. Reden hiervan is dat een hoog energieverbruik wordt veroorzaakt door het wegtrekken van opgewekte warmte uit je woning.

De noodzaak van isolatie

De meeste warmte die je opwekt via je cv-ketel zal in de huiskamer even blijven hangen en daarna door het trapgat naar de bovengelegen slaapkamers trekken. Vervolgens stijgt de warmte nog verder op naar de zolder, waar het verdwijnt. Warmte blijft namelijk niet in je zolder hangen; doordat de meeste woningen geen geïsoleerd dak hebben verdwijnt de warmte letterlijk door je dak naar buiten toe. Je zal dus moeten gaan isoleren om de warmte die jij met je cv-installatie opwekt binnenshuis te houden.

Aan isolatie hangt een kostenplaatje

Wanneer je gaat kijken hoeveel het isoleren van je dak jou zal gaan kosten kan het zijn dat je tot een onaangename ontdekking komt. Het kostenplaatje van dakisolatie is namelijk redelijk hoog te noemen, zeker wanneer je het wil gaan combineren met andere vormen van isolatie zoals spouwmuurisolatie. Dit is het punt waar veel woningbezitters zullen afhaken. Deze uitgave is zo hoog dat ze er geen geld voor hebben. Wanneer jij ook tot die categorie woningbezitters behoort is het goed om dit artikel verder te lezen.

Je draait niet alleen voor de kosten van dakisolatie op

De kosten van dakisolatie zijn aanzienlijk, maar je staat er niet helemaal alleen voor. Er zijn namelijk een aantal methodes waarop de overheid een hand toereikt om deze dakisolatie te bekostigen. Deze toeschietelijkheid heeft een reden; de overheid heeft als opdracht om de CO2 uitstoot van huishoudens te beperken. Isolatie van woningen levert een aanzienlijk goed resultaat op, dus de overheid heeft het zichzelf als taak gesteld om woningbezitters te stimuleren om hun woning te isoleren.

Welke premie mogelijkheden zijn er?

Wanneer je overgaat tot dakisolatie kan je natuurlijk zelf aan het werk gaan. Je kan in iedere bouwmarkt isolatiemateriaal kopen waarmee jij je dak kan isoleren, en op het eerste oog lijkt het geen heel ingewikkeld werk. Je doet echter jezelf tekort wanneer je zelf aan het isoleren slaat. Je bezuinigt inderdaad op de kosten van het arbeidsloon, maar de vraag is of jij net zo goed kan werken als de isolatie-expert.

Om te bevorderen dat mensen gebruik zullen maken van de diensten van een isolatie-expert heeft de Nederlandse overheid daarom het lage BTW tarief op arbeidsloon van de isolatie-expert in het leven geroepen. Dit lage BTW tarief leek al een paar keer te worden geschrapt, maar toch is het nog altijd actief. Wanneer jij een isolatie-expert inhuurt voor je isolatiewerk betaal je dus veel minder voor het arbeidsloon.

Premies op energie advies

Wanneer jij zeker wilt weten wat voor jouw huis de beste isolatiemethode is kan je de diensten gebruiken van een gecertificeerd energie adviesbureau. De Nederlandse overheid geeft jou een subsidie op de kosten van dit advies. Die subsidie kan oplopen tot €200 euro per geval. Aangezien jij na zo’n advies een doeltreffende isolatie kan gaan aanbrengen in je huis verdien je de rest van de rekening van het adviesbureau ook snel weer terug.

Energielabel

Jouw woning heeft een bepaald energielabel, een EPC. Dit staat geregistreerd bij de overheid. Op het moment dat jij energiebesparende maatregelen gaat treffen in je woning zal je energielabel verbeteren. De overheid geeft een subsidie aan jou om dit energielabel te verbeteren. Bovendien zal een beter energielabel zorgen voor een hogere waarde van je woning; je mag dus wel spreken van een win-win situatie. Meer over premie isolatie.

© Copyright 1997-2024 VCOB.be - alle rechten voorbehouden