Zonne-energie

Steeds meer mensen overwegen om te beginnen met het opwekken van zonne-energie. Dit is veel duurzamer, schoner en milieuvriendelijker. De zon is namelijk onuitputtelijk in tegenstelling tot de andere energiebronnen waar we nu gebruik van maken. Bovendien zijn de prijzen van zonnepanelen flink gedaald de afgelopen jaren. Je kunt de investering altijd terug verdienen. Daarnaast zijn er altijd financiële compensaties geweest die het aantrekkelijk maken om te investeren in een zonnestroom installatie. Voor zowel particulieren als de zakelijke gebruikers. Voordat je de zonnepanelen op je dak laat installeren, wil je vast eerst uitzoeken wat de financiële meevallers zijn. De overheid heeft de landelijke subsidie een aantal jaar geleden stopgezet. Er bestaan echter nog wel verschillende regelingen die voordelig zijn voor particulieren en ondernemingen.

Huidige subsidies voor zonnepanelen

De subsidie op zonnepanelen, die enkele jaren lang van kracht was, maakte het aantrekkelijker voor particulieren om te investeren in de aanschaf van zonnepanelen. Deze regeling is echter afgeschaft in 2013. Dat betekent dat er op dit moment van overheidswege geen aanmoediging is om particulieren te bewegen over te stappen naar schone zonne-energie, afgezien van een lager btw-tarief. De kosten zijn dan ook – vergeleken met onze oosterburen – zeer hoog. Desalniettemin kan de aanschaf van panelen lonen. De prijzen van de panelen dalen al jaren, en je bespaart er veel geld mee op de stroomrekening. Voor bedrijven zijn er overigens wel subsidies om de overstap te maken.

Subsidie voor 2019?

Ook voor in de toekomst is het nog onzeker of er subsidies komen voor particulieren. Landelijke subsidies liggen in ieder geval niet in de lijn der verwachting. Toch kunnen ook particulieren wel rekenen op enige tegemoetkoming. Sommige gemeentes verstrekken echter wel een duurzaamheidslening. Ook zal de btw-regeling nog van toepassing zijn: over de aanschafkosten kun je de BTW terugvragen, wat de BTW scheelt op de totale investering en ook op de installatiekosten. Voor bedrijven en organisaties zullen de bestaande subsidies gehandhaafd worden.

© Copyright 1997-2023 VCOB.be - alle rechten voorbehouden